Hoe krijg je een sixpack? - Coach Van Doorn
Meteen naar de inhoud
Home » Artikelen » Hoe krijg je een sixpack?

Hoe krijg je een sixpack?

Nee, geen grapjes over een sixpack bier. We gaan het hebben over je buikspieren. Die blokjes daar beneden die iedereen zo graag wilt zien. Op internet zijn zoveel fabels te vinden en iedereen heeft er wel een mening over. Maar wat is er nu echt nodig om je buikspieren te zien?

Inhoudsopgave

Waarom sla je buikvet op?

Wanneer je meer energie inneemt dat dat je verbruikt zul je vet opslaan. Dit is het principe van de energiebalans. Wie je ook bent, jong of oud, kaal of behaard, donker of licht, man of vrouw, dit geldt voor iedereen. Dit is een natuurwet waar je niet omheen kunt.

Ben je aangekomen? Dan zat je dus gegarandeerd in een calorieoverschot. Die overtollige energie kan niet opeens uit het niets ontstaan, dat komt ergens vandaan. De locatie waar je vet opslaat verschilt per persoon, dat is genetisch bepaald. Waar de één eerder vet opslaat op de benen, zal dat bij de ander eerder op de onderrug of buik zijn. Daar kun je niets aan veranderen.

Kun je buikvet verbranden met oefeningen?

Veel mensen denken dat ze hun buikspieren moeten trainen om een slanke middel te krijgen. Maar plaatselijk vet verbranden bestaat niet. Jij kunt niet voor je lichaam bepalen waar het haar vet kwijt raakt.

Buikspiertraining gaat er dus niet voor zorgen dat je buikvet verliest en je een sixpack te zien krijgt. Als jij vervelende plekken hebt waar je vet wilt verliezen zul je over je hele lichaam moeten afvallen. En waarschijnlijk meer dan je denkt.

Sterker nog, buikspiertraining zal je middel dikker maken omdat de buikspieren door training groter worden.

Fabels over buikvet verbranden

Er gaat zoveel onzin rond. Hier een lijstje met hardnekkige fabels die rondgaan:

  • Waist trainer en zweetband. Waardeloos.
  • Detoxen. Je lever en nieren werken constant om schadelijke substanties uit je lichaam af te voeren. Waarom denk jij dat je liters tomatensap of gember nodig hebt?
  • Groene thee en cafeïne, ook niet nodig.
  • Wel of niet ontbijten gaat geen ruk uitmaken. De energiebalans is altijd leidend.
  • Citroen drinken op een nuchtere maag. Zucht……
  • Ja, je mag koolhydraten eten en ja, je mag na 20 uur eten. DE ENERGIEBALANS IS LEIDEND.
  • Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die vet verbranden.
  • Fatburners zorgen niet voor meer vetverbranding.

Ik vergeet er waarschijnlijk nog heel veel. Bespaar je geld en trap niet in deze scams.

Hoe moet je je buikspieren trainen?

Over het algemeen zullen zware compound oefeningen zoals pull-ups, overhead press en de squat toereikend zijn als ‘core training’. Het is dus sterk afhankelijk van je totale trainingsprogramma of jij gerichte buikspieroefeningen nodig hebt. Als je besluit je buikspieren te trainen is het van belang dat je deze op dezelfde wijze traint als elke andere spier: door middel van progressieve overbelasting.

Oneindig herhalingen doen in een onzinnig buikspierkwartier is dus niet de juiste manier. Zorg dat je gericht meer herhalingen doet of meer gewicht gebruikt om de spier te laten groeien.

Hoe verbrand je buikvet?

Wanneer je meer energie verbruikt dan dat er binnen komt zal je vet verliezen. Jouw lichaam bepaalt waar je het eerst het vet kwijt raakt. De buik is bij veel mensen één van de laatste plekken waar het vet verdwijnt. Bij mannen zullen de eerste buikspieren, mits ze enigszins getraind zijn, zichtbaar zijn vanaf ongeveer 15% lichaamsvet. Vanaf 12% vet zullen de meeste mannen zichtbare buikspieren hebben. Tussen de 10-15% lichaamsvet is bovendien voor mannen het meest gezonde lichaamsvetpercentage. Vrouwen zullen sowieso minder dan 20% vet moeten hebben willen de buikspieren zichzelf tonen.

Hoe weet je nu of jij in een energietekort zit? Zorg dat je bijhoudt hoeveel calorieën er binnen komen. Een voedingsdagboek bijhouden is daarbij essentieel. Het bijhouden van je calorieën als je wilt afvallen is niet meer obsessief dan het bijhouden van je budget wanneer je geld wilt besparen. Het is simpelweg de meest effectieve manier. Mensen zijn van nature geneigd om hun energie inname sterk te onderschatten en hun energieverbruik sterk te overschatten. Meten is weten.

Doe daarnaast minimaal drie keer per week aan krachttraining. Drie keer een uurtje voor je lichaam zorgen zou makkelijk haalbaar moeten zijn. Maak het een prioriteit, dan maar een uurtje minder Netflix of gamen.

Blijf daarnaast overdags in beweging. Genoeg beweging zorgt voor een betere doorbloeding en een hoger energieverbruik. Combineer dit bijvoorbeeld met wandelen buiten, zonlicht en frisse lucht werken nog eens positief op je mentale gezondheid.

Zorg dat je dieet voor het grootste gedeelte uit verse, onbewerkte producten bestaat. Groente en fruit zou, samen met voldoende eiwitten, de basis moeten zijn van elke dieet.


Bekijk ook:


Wekelijks exclusieve content?

Ontvang wekelijks exclusieve tips over voeding, training, lifestyle en mindset.