Sjaak Afhaak-dag - Coach Van Doorn
Meteen naar de inhoud
  Home » Artikelen » Sjaak Afhaak-dag

  Sjaak Afhaak-dag

  De meeste mensen laten hun goede voornemens alweer varen op de tweede vrijdag van januari: Sjaak Afhaak-dag. Ondertussen zitten we alweer in de vierde week van januari. Als jij aan het begin van het jaar vol motivatie bent gestart met sporten is de kans bijzonder groot dat jij nu alweer een trouwe supporter bent van je sportschool. Zonde.

  De afgelopen week las ik dit artikel van het Algemeen Dagblad. Waar ik normaal erg kritisch ben over artikelen die over voeding, sporten of gezondheid gaan (omdat er vaak onzin verkondigd wordt), vind ik dit een artikel met waardevol advies.

  Het probleem met goede voornemens zoals aan het begin van het jaar is dat veel mensen direct van 0 naar 100 gaan. Van alle oliebollen eten totdat ze buikpijn hebben naar een blaadje sla met een beetje kipfilet voor de lunch. En vervolgens beginnen ze weer te eten want hun maagje doet pijn van de honger.

  Een drastische ommekeer werkt niet.

  Jouw slechte gewoontes zitten zo ingebakken in je systeem; dat heeft tijd nodig om te veranderen.

  Een betere aanpak is om er naar te streven om elke dag 1% beter te zijn dan gisteren. Een verbetering van 1% is niet bijster opvallend en soms valt deze helemaal niet op. Maar over de lange termijn is het resultaat van een kleine, dagelijkse verbetering enorm.

  Als je een jaar lang elke dag 1% beter kunt worden, ben je aan het eind van het jaar 37x beter. Omgekeerd is het zo dat als je een jaar lang elke dag 1% slechter wordt, je bijna je nulpunt bereikt.

  Dit wordt ook wel compound interest genoemd. Samengestelde rente. Als je begint met 100, + 1% = 101. De volgende dag is die 1% niet van 100 maar van 101. Na de 2e dag zit je dus op 102,1 (101 +1%).

  Op dezelfde manier waarop geld vermeerdert door samengestelde rente, zo vermenigvuldigen je gewoontes zich als je ze herhaalt. Ze lijken weinig verschil te maken op een willekeurige dag, en toch kan het effect dat ze na maanden en jaren hebben enorm groot zijn.

  Dit vraagt om een groeimindset. Het kan lastig zijn om de waarde van de kleine verandering in te zien waardoor je snel geneigd bent het niet te doen. Maar kijk verder dan vandaag. Als je drie dagen achter elkaar naar de sportschool gaat, ben je nog steeds niet in vorm. Maar als je elke dag, voor de komende 3 jaar naar de sportschool gaat zul je fitter zijn dan ooit.

  Stel je voor dat je een lange vlucht neemt met een vliegtuig. De piloot past de route slechts met 3,5 graden aan bij de start. Jij merkt hier niets van bij vertrek, de neus van het vliegtuig verschuift slechts één meter. Maar als je dat bekijkt over de hele afstand land je plotseling honderden kilometers van je doel verwijderd.

  Succes is het resultaat van dagelijkse gewoontes, niet van éénmalige transformaties.

  Je krijgt wat je herhaalt. Tijd vergroot de marge tussen succes en mislukking. Goede gewoontes maken van de tijd je vriend. Slechte gewoontes veranderen de tijd in je vijand.

  Kooijman geeft in het artikel van het Algemeen Dagblad een mooi voorbeeld hiervan: “Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 250 gram groente te eten. Nederlanders eten slechts 130 gram. Begin je dag met een hap cruesli minder en voeg een hap wortel toe. En dan elke dag een hap extra wisselen”.

  Beter advies kan ik niet geven.  Wekelijks exclusieve content?

  Ontvang wekelijks exclusieve tips over voeding, training, lifestyle en mindset.