7 voordelen van afvallen - Coach Van Doorn
Meteen naar de inhoud
Home » Artikelen » 7 voordelen van afvallen

7 voordelen van afvallen

Het feit dat je dit nu leest betekent dat jij al bewust bent van de voordelen van vet verliezen. Als er iets is wat de Corona periode ons geleerd heeft is het wel dat een gezond lichaamsgewicht zorgt voor veel minder gezondheidsrisico’s. Ook de wetenschap onderschrijft dit. Slank en gespierd zijn is erg goed voor je gezondheid.

 1. Spiermassa beschermd tegen diabetes omdat het de insulinegevoeligheid verbetert.
 2. Het is waarschijnlijk spiermassa die je overlevingskansen bij kanker verhoogt, terwijl een hoog lichaamsvetpercentage je overlevingskans verlaagt. BRON.
 3. Een overschot aan energie (teveel eten/drinken) wat naar weefsels gaat kan leiden tot hyperproliferatie en weefselinvasie, wat leidt tot kankercellen, dus vettoename verhoogt het risico op kanker waarschijnlijk. BRON.
 4. Door de gezondheid bevorderende effecten wordt spiermassa significant geassocieerd met een lang leven. Dit zijn voornamelijk verbeterde insulinegevoeligheid en daarbij verlaagde chronische ontstekingen.
 5. Net zoals het vetpercentage, zorgt slank zijn ook voor bescherming tegen diabetes, een verlaging van chronische ontstekingswaarden en het corrigeren van hormonale disbalansen.
 6. Uit onderzoek op diverse dieren blijkt dat energierestrictie, eigenlijk het slank blijven gedurende je leven, de levensduur verhoogt. Studies naar dieren hebben verbeteringen gevonden van biomarkers van levensduur en vele biomarkers van gezondheid.
 7. Mensen die meer dan 100 jaar oud worden hebben zelden overgewicht. Caloriebeperking is momenteel de meest waarschijnlijke kandidaat voor het vertragen van gezondheidsproblemen door ouderdom. BRON. Fysieke inspanning is daarbij de andere kandidaat.

Daar komt nog bij dat mentale gezondheid overeenkomt met fysieke gezondheid. Hoe gezonder mensen zijn, hoe gelukkiger ze neigen te zijn. Lichamelijk ongezond zijn wordt geassocieerd met 19-60% verhoogd risico op depressie en als je ook nog eens obees bent, neemt dit toe tot 30-83%.

Fruit- en groenteconsumptie lijkt zelfs tot acute verhoging van psychologisch welzijn te leiden.

Invloed van krachttraining op gezondheid

Krachttraining wordt ook geassocieerd met lager algemeen sterfterisico. Daarnaast heeft krachttraining ook voordelen op je psychologische gezondheid op diverse manieren:

 1. Krachttraining verhoogt subjectief welzijn en positieve gemoedstoestand, waarbij het depressie verlaagt.
 2. Krachttraining verlaagt je stressniveau, nervositeit en neuroticisme.
 3. Krachttraining verbeter je zelfvertrouwen, zelftevredenheid, lichaamsbeeld en zelfconcept.
 4. Met name relevant voor de dames: krachttraining zorgt ervoor dat premenstrueel syndroom dragelijker wordt.

Conclusie

Voor optimale gezondheid moet je dus waarschijnlijk slank en ten minste een klein beetje gespierd zijn.
Het verliezen van vet zorgt er dus niet alleen voor dat je er beter uit ziet, maar ook dat je een gezonder lichaam hebt en zowel fysiek als mentaal fitter bent.

Start dus vandaag nog met het verliezen van vet, doe aan krachttraining en eet je groente en fruit.
Heb je geen idee waar je moet beginnen? Meldt je dan nu aan voor online coaching, dan help ik jou op weg!

Bron: Menno Henselmans PT Course


Wekelijks exclusieve content?

Ontvang wekelijks exclusieve tips over voeding, training, lifestyle en mindset.


Bekijk ook: